Roboten knackar på dörren – hur kan ny teknologi stärka vård och omsorg?

Utvecklingen av robotars användning inom vård och omsorg går snabbt. Hur kan individen och vården dra nytta av tekniska innovationer och vilka etiska frågeställningar väcker användningen av ny teknik? Vårdanalys deltar i rundabordssamtal anordnat av Stockholms Sjukhem och Statens medicin-etiska råd i Almedalen.

Utvecklingen av robotars användning inom vård och omsorg går snabbt. De tas fram för att avlasta - och till viss del - ersätta den mänskliga handen. Innovationerna kan vara allt från sällskapsrobotar till smarta mobiler - och giraffer. Hur kan vi utveckla vård och omsorg samt stärka individen genom att använda ny teknologi? Vilka etiska frågor väcks? Stockholms Sjukhem och Statens medicinsk-etiska råd (Smer) bjuder in till ett rundabordssamtal utifrån aktuella frågeställningar om robotar och ny teknologi i vård och omsorg. Rundabordssamtalen inleds med en introduktion av robotforskaren Christian Smith från KTH. Moderator är Lisa Kirsebom. Seminariet avslutas med en panel där samtalsledarna delar med sig av reflektioner från diskussionerna.

Medverkande:
Kjell Asplund, Smer.
Sven-Olov Edvinsson (C), Smer.
Ingemar Engström, SLS etikdelegation.
Daniel Forslund (FP), Stockholms läns landsting.
Adam Hagman, Robotdalen.
Nils Janlöv, Vårdanalys.
PC Jersild, Författare.
Ann Johansson, Vårdförbundet.
Lise Lidbäck, Neuroförbundet.
Clara Lindblom (V), Stockholms stad.
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), Landstinget i Kalmar.
Sara Riggare, KI.
Christian Smith, KTH.
Emma Spak, SYLF.
Patrik Sundström, SKL.
Elisabet Wennlund, Stockholms Sjukhem.
Barbro Westerholm, Smer.
Cecilia Winberg, Fysioterapeuterna.


Mer information om rundabordssamtalet i Almedalsprogrammet: http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/29975?redir=%23eidx_0