Enligt patientlagen ska alla ha möjlighet till en fast läkarkontakt på vårdcentralen eller hälsocentralen där man är listad – en kontakt som kan samordna och skapa kontinuitet i vården. Inom vårt regeringsuppdrag att kartlägga befolkningens uppfattning om tillgången till fast läkarkontakt har vi nu publicerat resultaten från 2024 års undersökning. Resultaten baseras främst på en enkätundersökning som drygt 5 300 personer i åldern 18 år och äldre har besvarat.
Ungefär tre av tio uppger att de har en fast läkare och andelen ökar inte
Undersökningen visar att ungefär tre av tio uppfattar att de har en fast läkare. Resultatet är i nivå eller något lägre jämfört med våra tidigare undersökningar 2020, 2022 och 2023.
Cecilia Dahlgren är utredare och projektledare vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys:
– Det är bekymmersamt att andelen som svarar att de har en fast läkarkontakt i primärvården inte ökar. Vi vet att patienter som har en fast läkare har bättre upplevelser av vården än de som inte har en fast läkare. Bland annat känner de sig mer delaktiga i sin vård och uppfattar också att de har en bättre tillgång till vård.
Andelen med en fast läkare är högre i grupper som generellt har ett högre vårdbehov, vilket är positivt. Samtidigt finns det regionala skillnader i tillgång till fast läkare – skillnader som inte kan förklaras av skillnader i behov. Det tyder på att andra faktorer också påverkar möjligheten att få en fast läkare, till exempel att tillgången till specialistläkare i allmänmedicin varierar över landet.
Befolkningens perspektiv är centralt i uppföljningen av omställningen till en god och nära vård
Vi slutrapporterar vårt regeringsuppdrag att följa omställningen till en god och nära vård i mars 2025. Där kommer den här och våra andra undersökningar av hur befolkningen upplever tillgången till fast läkarkontakt i primärvården att vara centrala underlag.
Siri Ståhle, utredare, projektleder uppföljningen:
– Förutom att titta på den regionala hälso- och sjukvården där tillgången till fast läkarkontakt är en viktig grund för omställningen kommer vi också att fördjupa vår analys av kommunernas förutsättningar för att nå målen för omställningen. Vi har exempelvis tidigare sett tecken på att kommunerna tar hand om fler patienter med stora vårdbehov. Det kommer vi att fördjupa i vår slutrapport.
Vår uppföljning av fast läkare fortsätter
Vi fortsätter att följa befolkningens uppfattning om tillgången till fast läkare. I mars 2026 publicerar vi vår nästa delredovisning inom uppdraget, och projektet slutredovisas i maj 2027.
Publicerad: 2024-10-24
Läs rapporten Fast läkarkontakt i primärvården 2024. Behov och tillgång ur befolkningens perspektiv (PM 2024:5)
Alla publiceringar och projekt inom vår uppföljning av omställningen till en god och nära vård.