År 2018 tog regeringen initiativ till en omställning av hälso- och sjukvården, där primär­vården ska bli det tydliga navet och första linjen i hälso- och sjukvården. Omställningen ska leda till att patienterna får en god, nära och samordnad vård, att patienterna är delaktiga utifrån sina förutsättningar och preferenser och att hälso- och sjukvårdens resurser används mer effektivt. Under åren 2019–2024 har regeringen betalat ut cirka 31,5 miljarder kronor för ändamålet till regioner, kommuner och SKR.

Vi har sedan 2020 haft regeringens uppdrag att utvärdera omställningen. I dag publicerar vi slutrapporten med en samlad bedömning och rekommendationer till regering, regioner och kommuner inför deras fortsatta arbete.

Omställningsarbetet pågår i regioner och kommuner och det har bidragit till vissa förbättringar när det gäller förebyggande arbete, samverkan och ökat fokus på person­centrering. Samtidigt kan vi konstatera att inget av regeringens mål för omställningen hittills har uppnåtts.

Enligt patienterna har tillgängligheten, delaktigheten och kontinuiteten i vården sammantaget inte blivit bättre. Till exempel har andelen personer som uppfattar att de har en fast läkare legat kvar på samma nivå sedan 2020, och utgörs fortfarande bara av cirka en tredjedel av befolkningen.

Primärvården har en viktig roll i att uppnå en effektiv hälso- och sjukvård och den rollen kommer att bli ännu viktigare för att kunna möta framtida vårdbehov. Primärvården är också den del av hälso- och sjukvården som har bäst förutsättningar att se till en persons hela vårdbehov – något som får större betydelse när allt fler lever med kroniska sjukdomar. Trots det är en stärkt primärvård det mål som i minst utsträckning fått genomslag i styrningen, på vårdcentralerna och i kommunernas hälso- och sjukvård.

– Att primärvården stärks, både ekonomiskt och personellt, är avgörande för att omställningen ska kunna förverkligas. Även kompetensförsörjningen måste prioriteras, både genom en förbättrad arbetsmiljö, en bibehållen eller ökad utbildningstakt för specialister i allmänmedicin, och en adekvat tillgång till övriga personalkategorier, säger Siri Bokvist, utredare vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Vår utvärdering visar att styrningen av omställningen har varit otydlig och att olika aktörer tolkar omställningen på olika sätt.

– Omställningen är viktig och behöver fortsätta, men det krävs ett omtag i styrningen. Vi anser att det bör ske genom en samlad styrstrategi som klargör syftet med omställningen, prioriterar målen, skapar förutsättningar för uppföljning och tydliggör ansvar. Styrstrategin behöver tas fram i samverkan mellan regeringen, regioner och kommuner, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Läs rapporten: Omtag för omställning. Utvärdering av omställningen till en god och nära vård: slutrapport. 


Seminarium 11 april

Den 11 april, klockan 9-10, bjuder vi in till ett seminarium där vi presenterar resultaten från vår slutrapport. Läs mer och anmäl dig här.

Publicerad: 31 mars 2025