Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har enligt sin instruktion till uppgift att ur ett patient-, brukar-, och medborgarperspektiv följa upp och analysera verksamheter och förhållanden inom hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg. Det är från detta perspektiv som vårt remissvar tar sin utgångspunkt.
Myndigheten instämmer i promemorians förslag – under förutsättningen att de förändringar som föreslås i prop. 2023/24:158 beslutas och att de medel som frigörs som en följd av de förändringarna används till dem med större behov.
I likhet med vad vi framfört i vårt remissvar på SOU 2021:8 vill vi dock poängtera att det är viktigt att följa tandhälsan i gruppen unga vuxna över tid, och särskilt beakta konsekvenserna av den sänkta åldersgränsen för avgiftsfri tandvård och de förändringar i tandvårdsbidraget som föreslås i promemorian, inte minst för unga vuxna med svagare ekonomiska förutsättningar.
Vi vill också framhålla vikten av att fortsätta utveckla tandvårdssystemet, exempelvis när det gäller bidrag, stöd och högkostnadsskydd, för att säkerställa att resurserna styrs efter behov och att alla med behov av tandvård har faktisk tillgång till tandvården. Det är svårt att se hur en sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård och de i promemorian föreslagna förändringarna i tandvårdbidraget i sig själva bidrar till ökad jämlikhet och bättre tillgänglighet för dem med större behov. Genom att medel frigörs skapas förutsättningar för detta, men de nu föreslagna förändringar behöver kompletteras med andra förändringar där de frigjorda resurserna riktas till dem med större behov och de som i dag inte har tillgång till den tandvård de behöver.
Beslut om detta yttrande har fattats av stf. generaldirektören och chefsjuristen Catarina Eklundh Ahlgren. Projektdirektören Åsa Ljungvall har varit föredragande. I den slutliga handläggningen har analyschefen Caroline Olgart Höglund deltagit.