Vi har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera konsekvenserna, såväl risker som nyttor, med viss privat finansierad vård för enskilda, på systemnivå, för hälso- och sjukvården och för samhället i stort. Mer specifikt handlar uppdraget om att analysera konsekvenserna av privat finansierad vård som tar sikte på den specialiserade vårdnivån och särskilt uppmärksamma bedömning, utredning och behandling av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
I uppdraget ingår bland annat att belysa information och marknadsföring av sådana vårdverksamheter och vårdtjänster. Vi ska också identifiera fortsatta utvecklingsbehov inom området och göra en bedömning av eventuella behov av reglering eller andra insatser.
Bakgrunden till uppdraget är att det finns indikationer på att långa väntetider har lett till att allt fler personer finansierar sin egen vård utanför den offentligt finansierade hälso- och sjukvården, bland annat för att kunna få vård snabbare eller få tillgång ett bredare utbud av insatser. Ett område där detta ska ha ökat särskilt under senare tid är tjänster som rör bedömning, utredning och behandling av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, i synnerhet adhd men även autism.
Under uppdraget ska vi inhämta kunskap och erfarenheter från berörda myndigheter, däribland Inspektionen för vård och omsorg, Konsumentverket, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Statens Skolverk. Vi ska också föra dialog med bland andra Sveriges kommuner och regioner, privata vårdgivare, patientorganisationer och professionsföreningar.
Tidpunkter för redovisning
Plan för genomförande av uppdraget – 18 december 2025
Delredovisning – 30 september 2026
Slutredovisning – 30 september 2027
Läs uppdraget i sin helhet på regeringens webbplats.