Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har i uppdrag av regeringen att följa hur stor andel av befolkningen som uppfattar att den har en namngiven, fast läkarkontakt i primärvården, och att analysera utvecklingen på området. Vi kar kartlagt tillgången till fast läkare med hjälp av flera enkätundersökningar till befolkningen. I denna promemoria redovisar vi resultaten.

Tre av tio har en fast läkare och andelen ökar inte

Cirka tre av tio i befolkningen uppfattar att de har en fast läkare. Det är i nivå med resultat från tidigare befolkningsundersökningar, eller något lägre, och vi ser därmed inga tecken på att andelen ökar.

Tillgången till fast läkare är högre i grupper med större behov

Andelen med en fast läkare är högre i grupper som generellt har ett högre vårdbehov. Det gäller äldre, personer med långvariga sjukdomar och personer med självskattat behov av fast läkare. Detta är ett positivt resultat som går i linje med principen om vård efter behov. Samtidigt finns det regionala skillnader i tillgång utan motsvarande skillnader i behov, vilket tyder på att andra faktorer också påverkar möjligheten att få en fast läkare, såsom tillgången till specialistläkare i allmänmedicin i olika delar av landet.

Fast läkare är förknippat med positiva erfarenheter av vården

Vi har i flera tidigare undersökningar visat att kontinuitet i primärvården genom en fast läkare är förknippat med bättre upplevelser av vårdens kvalitet, både ur patienternas och vårdgivarnas perspektiv. Våra nya enkätresultat bekräftar att personer med en fast läkare har bättre erfarenheter av vården än andra. De svarar mer positivt på frågor om kontinuitet och delaktighet i vården och om tillgång och tillgänglighet till vård.

Vår uppföljning av fast läkare fortsätter

Vi fortsätter att följa befolkningens uppfattning om tillgången till fast läkare. I mars 2025 publiceras vår utvärdering av omställningen till en god och nära vård, och i den kommer vi att belysa hur väl läkarkontinuiteten tillgodoses i kommunal hälso- och sjukvård ur yrkesverksammas perspektiv. Vi saknar dock fortfarande patientperspektivet på fast läkare för personer som vårdas i kommunal hälso- och sjukvård, och vi fortsätter att utreda hur vi kan fånga erfarenheter från grupper som har varit svåra för oss att nå.

Till våra kommande publiceringar kommer vi också att intervjua personer ur befolkningen för att få en ökad förståelse för befolkningens syn på fast läkarkontakt och om det finns skillnader i hur olika frågeformuleringar tolkas.

I mars 2026 publiceras vår nästa delredovisning inom uppdraget och projektet slutredovisas i maj 2027.

Läs

publikationen