Vi har tidigare på regeringens uppdrag undersökt hur utvecklingen av precisionsmedicin har påverkat och kommer att påverka hälso- och sjukvården i Sverige (Rapport 2021:5 Genvägen till ökad precision). I detta tilläggsuppdrag från regeringen kartlägger och beskriver vi översiktligt hur sju europeiska länder arbetar med hälsodata och precisionsmedicin, och vilka reformer och statliga investeringar som gjorts för att bygga nationella infrastrukturer för respektive område. Vi redogör också kortfattat för de gemensamma nämnare vi uppfattar finns i framkantsländernas satsningar och hur vi uppfattar att Sverige ligger till i förhållande till dem. Dessutom redogör vi för ett antal pågående initiativ på EU-nivå.
De länder som ingår i kartläggningen är Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och de nordiska länderna Danmark, Finland, Island och Norge. Syftet är att kartläggningen ska utgöra ett kunskapsunderlag för fortsatt analys och utveckling.
Slutsatser i korthet
- I de länder som kommit längst med nationell infrastruktur finns strukturerade och fokuserade satsningar från regeringarna. Länderna har strategier och handlingsplaner där staten åtar sig att utveckla och finansiera nationell infrastruktur.
- Inom precisionsmedicin bedömer vi att Danmark, Norge och Storbritannien kommit längst. Sverige har en relativt god position, men vi ser inte lika fokuserade satsningar från staten som i de länder som ligger i framkant.
- Vi bedömer att Danmark, Finland och Island kommit längst med nationell infrastruktur för primär användning av hälsodata. I Sverige finns visserligen nationell infrastruktur som drivs gemensamt av regionerna, men det är fortfarande utmanande att dela data mellan vårdgivare och över regiongränser.
- Inom sekundär användning av hälsodata bedömer vi att Finland ensamt ligger i framkant. I Sverige, liksom i flera andra länder, finns det beskrivningar av var hälsodata finns och vägledningar för hur man kan ansöka om den. Men endast i Finland kan data ansökas om i samma system.
Sammanfattning
Ladda ner sammanfattningen som pdf.