Regeringen tog under 2018 initiativ till en omställning i hälso- och sjukvården till en god och nära vård. Sedan 2020 har vi haft regeringens uppdrag att utvärdera omställningen ur både ett patient- och ett system­perspektiv. Hittills har vi publicerat sex rapporter och promemorior inom uppdraget. Det här är vår slutrapport där vi gör en samlad bedömning av omställnings­arbetet samt lämnar rekommendationer till regering, regioner och kommuner inför deras fortsatta arbete.

Våra slutsatser:

  • Inget av omställningens mål uppnås hittills, även om vi kan se små förändringar för vissa mål. Omställningen har medfört ett ökat fokus på insatser som rör förebyggande och hälsofrämjande arbete och personcentrering, samt en förbättrad samverkan mellan regioner och kommuner. Samtidigt ser vi få tecken på att omställningen har påverkat patienternas erfarenheter av vården.
  • Det pågår mycket arbete med omställningen i regioner och kommuner. Samtidigt verkar omställningen främst ha resulterat i olika avgränsade projekt som i och för sig är i linje med omställningens mål, men som inte på ett tydligt sätt bidrar till en omstrukturering av primärvården och där vi inte kan se ett tydligt genomslag.
  • Vi bedömer att den uteblivna måluppfyllelsen i hög utsträckning beror på att verksamheterna inte fått förbättrade ekonomiska eller personella resurser, vilket krävs för att genomföra förändringarna. Vi anser att en stärkt primärvård är det centrala målet som är avgörande för att de andra målen ska uppnås, men det målet adresseras i lägst utsträckning i styrningen.
  • Det saknas en tydlig beskrivning av det överordnade syftet med omställningen och vad omställningen betyder, vilket medför att tolkningarna av vad omställningen innebär varierar. Mångfalden av mål har lett till att olika aktörer har olika fokus, vilket försvårar ett tydligt genomslag av omställningen.
  • Den statliga styrningen av omställningen är omfattande men delvis otydlig och saknar ansvarsutkrävande komponenter. Det saknas också en helhetssyn på hur olika delar av vården ska samverka för att uppnå målen, i synnerhet hur resurser ska prioriteras mellan olika delar av vården. Omställningen har inte heller fått ett tydligt genomslag i den formella styrningen i regionerna, exempelvis genom förändrade uppdrag för vårdcentralerna.

Våra rekommendationer

Omställningen är viktig för att möta framtida vårdbehov, men vi ser ett behov av ett omtag i styrningen. För att omställningen ska få genomslag krävs en samlad och tydlig styrstrategi. Regeringen måste konkretisera varför omställningen är viktig och vilka mål som ska prioriteras. Alla aktörer måste vara med och ta fram relevanta mål utifrån en gemensam behovsbild. Styrningen måste därefter omsättas på alla nivåer från nationell nivå till regioner och kommuner. Vi lämnar därför rekommendationer inom fyra områden:

  • Utveckla den statliga styrningen av omställningen.
  • Säkerställ en tydligare och mer samordnad styrning från nationell till regional och kommunal nivå.
  • Stärk primärvårdens förutsättningar.
  • Stärk uppföljningen av primärvården och omställningen.

Läs mer i nyheten från den 31 mars 2025: Det behövs ett omtag i omställningen mot god och nära vård

Läs

publikationen

Resultatseminarium 11 april

Fredag den 11 april, klockan 9-10, presenterar vi resultaten från vår utvärdering om omställningen till en god och nära vård. Läs mer och anmäl dig här

Publicerad: 31 mars 2025